Akkermansia muciniphila

Akkermansia muciniphila bakterisi 2004 yılında Wageningen Üniversitesinde Muriel Derrien  keşfedilmiş anaerobik nitelikte olan yeni nesil bir probiyotik bakteridir.

Akkermansia muciniphila baktersinin bebeklere ilk önce anne sütünden geçtiği araştırmalarda ortaya konulmuştur. Mikrobiyotanın kurucu ve lider rolü olan ilk probiyotik bakterilerdendir.

Mikrobiyotada stratejik rolleri olan Akkermansia muciniphila bakterisi sadece insan bağırsaklarında oksijensiz ortamda canlı yaşayabilen anaerobik nitelikte bir bakteri olup doğada bulunmaz.

Bu nedenle bağırsak florasındaki Akkermansia muciniphilanın eksikliği sonucu bir çok sorunlar yaşanmaktadır.

Akkermansia muciniphila bakterisi yeniden bağırsaklara kazanıldığında öncelikle olumlu etkisi bağırsak dokusuna olmaktadır.

Akkermansia muciniphila musin degrasyonu ile bağırsak dokusu mukozasının  kendini yenilemesine destek olmaktadır

Mukoza hücreleri arasındaki aralıklar tamamen kapatılarak sımsıkı bir bariyer haline gelmesine yol açar.

Bu bağırsak bariyerinin sağlanması ile  ağır metaller, toksikler ve zararlı ve zehirli kimyasalların doğrudan kana karışmasını engellemektedir.

Mukoza doku hücreleri birbirine sımsıkı bir şekilde bağlı hücrelerdir.

Bu bariyeri geçen protein, vitamin, mineraller ile diğer aminoasitler ve besin kompenantları doğrudan kana karışarak vücuttaki tüm organlara, dokulara, hücrelere kadar ilerleyerek metabolizmaya çok büyük canlılık ve yenilenme katkısı verir.

Mukozanın kendini yenilemesi, kalınlaşması ile doku üzerinde daha çok kolonize alan oluşur.

Bu alan mukus ile zenginleştiğinde diğer yararlı ve probiyotik tüm bakteriler için simbiotik yaşam kolonolerinin oluşması için fırsat oluşturur.

Akkkermansia muciniphilanın kalp ve damar hastalıklarından koruyucu rolü araştırmalarda kanıtlanmıştır

İnsülin direnci, yüksek kolesterol, yağ birikimi kalp ve damar hastalıklarının ana nedenleridir.

Akkermansia muciniphila bakterisinin glikoz kontrolündeki etkin rolü pankreas sağlığını ve insülin dirençliliğini olumlu etkiler.

Kan dolaşımında karaciğer, kalp ve beyinde kolestrol oksidasyonunu engeller.

Damar sertliği denilen aterosklerozu önleyerek, kalp ve damar hastalıklarından koruyucu rolü araştırmalarda belirlenmiştir.

Akkermansia muciniphila'nın ateroskleroz (damar sertliği) ve hiperkolesterolemi (yüksek kolestrol) gibi kardiyo-metabolik bozukluklar üzerindeki yararlı etkisi son yapılan araştırmalarda doğrulanmıştır.

Akkermansia muciniphila'nın üretmiş olduğu asedik asit açlık hormonu olan Ghrelin hormonu baskılayarak açlık krizini önlediği, diğer yandan GLP-1 analoglarınıda etkileyerek kan şekeri seviyesini sabit tutulmasını sağlayarak tokluk hissini arttırıp, kalori alımını düşürdüğü bilimsel araştırmalarda açıklanmaktadır.

Ayrıca üretilmiş olan propiyonik asit doygunluk hormonu olan Leptin hormonunu arttırarak tokluk hissine destek olmaktadır.

Leptin hormonun serotonin, melatonin ve tiroid hormonları ile senkronize olumlu etkileşimi bulunmaktadır.

GLP-1 hormonu besinlerin sindiriminde çoğunluğu ince bağırsaklarda ve bir kısmı pankreasta üretilen bir hormondur.

Midedeki sindirim reseptörlerini ve vagus sinirleri ile beyin santral sistemini uyararak besinler alınırken doyma hissi arttırılır ve besin tüketimi azalır. Besinlerin mideden ince bağırsaklara geçişi de yavaşlar, pankreasın insülin üretiminin normalleşmesi sağlanır.

Dolayısıyla insülin dirençliliği azalır ve ortadan kalkar.

Orta ve uzun süreçte besin tüketiminin azalması ve yeterli bir düzeyde kalması ile kilo alımı durur, diyet ile kilo verilmesi kolaylaşır.

Akkermansia muciniphilanın ürettiği kısa zincirli yağ asitlerinden olan bütürik asit müsin sentezine destek vererek mukozanın yenilenmesinde aktif görev yapar.

Ayrıca bir nörotransmitter olan GABA ’nın temel bileşeni olarak sinir hücreleri arasında taşıyıcı rol oynar.

Otoimmün hastalıklarda ortaya çıkan antikorların metabolizmaya, dokulara, doku ve sinir hücrelerine, sinirlerin miyelin kılıflarına hormonlara saldırısının ortadan kalması için immün sistemin yeniden oluşmasına ve revizyonuna olumlu destek sağlar.

Antikorların doğru yönlendirilmesinde sadece patojenlere saldırmasının sağlanacağı pozisyon için probiyotik bakterilere liderlik ve öğretmenlik yapar.

Akkermansia muciniphilanın ürettiği diğer kısa zincirli yağ asidi olan Propiyonat trigliserit düzenleyici olarak mikrobiyotanın yağ sentezlenmesine yardımcı olur.

Tansiyonu düşürücü etkisi kandaki serum düzeylerini düşürmesi gerçekleşir.

Seretonin hormonunun salgılanmasını arttıran triptofan amino asidi üretimi ile duygu durum olumsuzlukları önlenir.

Kaygı, endişe, stres ve depresyon ortadan kalkar. Moral gücü yükselir, kişinin kendine güveni artar.

Triptofan amino asidinin aynı zamanda melatonin hormonunun da salgılanmasında olumlu rolleri olur.

Melatonin hormonun uyku düzeninde çok önemli rolleri bulunur.

Melatonin hormonunun kanser ve diğer hastalıkların nedeni olan toksinlerden ve serbest radikallerden arınma desteği olmaktadır.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS),kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemidir.

Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminizin kronik inflamasyonunu içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

IBD ; hem Ülseratif kolit hem de Crohn hastalığı genellikle şiddetli ishal, karın ağrısı, yorgunluk ve kilo kaybını içerir.

IBD zayıflatıcı olabilir ve bazen hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Bağırsak dokusunun incelmesi, kendini yenileyememesi, doku aralıklarında enfeksiyonlar ve iltihaplanmaların oluşması ve yaraların başlaması temel olarak İBS ve İBD kaynağıdır.

İBS ve İBD olgularında bağırsak geçirgenliğinin ortadan kaldırılması, bağırsak bariyerinin sağlanması önemlidir.

Musin degrasyonu işlemi yeteneğinde olan Akkermansia muciniphila bakterisinin İBS ve İBD üzerine yapılan bilimsel araştırmalardaki olumlu rolleri açıklanmıştır.

Mukozanın kendini yenilemesi, kalınlığının arttırılması, aralıkların kapanması ve sımsıkı bir form alması ile olumlu bir tabloya geçilmiş olur.

Doku onarımı olurken başta Akkermansia muciniphila ve diğer probiyotiklerin üretmiş olduğu antimikrobiyal maddeler olan kısa zincirli yağ asitleri ile patojen bakterilerin etkinlikleri ortadan kaldırılır.

Enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar KYZA'lar ile ortadan kaldırılır

İshal ve kabızlık olgularında sorunlara neden olan kalın bağırsak florasının hakim probiotik bakterileri olan bifidobacterium ve diğer probiyotik bakterilerin çoğalmalarına da destek olur.

Bağırsak beyin bariyerinin sağlanamaması ile beyinde oluşan zararlı toksinler, ağır metaller ve diğer zehirli kimyasalların etkileri sonucu ortaya çıkan MS, otizm, parkinson ve alzheimer gibi hastalıkların öncelikle önlenmesinde önemli rolleri olur.

Düşünsel ve mental gelişime destek olan Akkermansia muciniphilanın üretmiş olduğu bütürik asidin önemli rolü bulunur.

Kolon kanserinin önlenmesindeki etkin rolü bilimsel araştırmalarda ortaya konulmuştur.

Kanserin önlenmesindeki kritik rolü ise kanserojen maddeler içindeki nitratı enerji kaynağı olarak kullanması ile kanserojen maddeleri parçalamasıdır.

Nitrattan nitrik oksit üreterek karaciğer organının regülasyonuna olumlu destek olur.

Nitrik oksit aynı zamanda damarların elastik yapıda olmasını sağlar

Prebiyotik lifleri ve diğer besiyerleri dönüştürerek onlardan kısa zincirli yağ asitleri üretme yeteneği ile musin, mukus, kolojen ve diğer proteinleri sentezleyerek değişik güçlü etkide ve nitelikte farklı kısa zincirli yağ asitleri üretirler.

Bu yetenek Akkermansia muciniphila bakterisini diğer bakterilerden ayıran en önemli üst segmenttir.