1 Baba Marta: Revizyonlar arasındaki fark

İçerik silindi İçerik eklendi
Tdl1060 (konuşmaa | yardımnar)
Değişiklik özeti yok
Tdl1060 (konuşmaa | yardımnar)
Değişiklik özeti yok
5. liniya:
* [[1430]] - [[Osmanlı]] Padişahı [[II. Murad]], [[Selanik]]'i fethetti.
* [[1565]] - [[Rio de Janeiro]] şehrinin kuruluşu.
* [[1803]] - [[Ohio]], [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]]'ye 17. eyalet olarak katıldı.
* [[1811]] - [[Kavalalı Mehmet Ali Paşa|Kavalalı Mehmet Ali]], [[Memlûkler]]i [[Kahire Kalesi]]ne davet edip imha etti.
* [[1815]] - [[Napolyon]], [[Elba]]'daki sürgünden [[Fransa]]'ya geri döndü.
* [[1867]] - [[Nebraska]], [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]]'ye 37. eyalet olarak katıldı.
* [[1881]] - Rus Çarı [[II. Aleksandr]] [[Narodnikler]]ce öldürüldü.
* [[1896]] - [[Henri Becquerel]], [[radyoaktivite]]yi keşfetti.
22. liniya:
* [[1931]] - [[Lev Troçki|Troçki]]'nin [[Büyükada]]'da kaldığı [[Arap İzzet Paşa Yalısı]] yandı.
* [[1935]] - [[TBMM]] 5. dönem çalışmalarına başladı. [[Mustafa Kemal Atatürk|Atatürk]], 4. kez Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM'de ilk kez 18 kadın milletvekili yer aldı.
* [[1936]] - [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]]'de [[Hoover Barajı]]'nın inşaatı tamamlandı. O tarihte dünyanın en büyük beton yapısı ve en büyük hidroelektrik santraliydi.
* [[1940]] - Fransız yazar [[Pierre Louys]]'in, [[Afrodit]] adlı romanının [[Türkçe]] çevirisi hakkında "müstehcen yayın" gerekçesiyle dava açıldı.
* [[1940]] - [[Bulgaristan]] [[Mihver devletleri]]'ne katıldı.
32. liniya:
* [[1951]] - [[Afyonkarahisar (il)|Afyon]]'un [[Sandıklı]] ilçesinde [[Grip]] salgınından 22 kişi öldü.
* [[1953]] - [[Josef Stalin|Stalin]] kalp krizi geçirdi. Dört gün sonra da öldü.
* [[1954]] - [[Porto Riko]]'lu milliyetçiler [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]] temsilciler meclisine saldırdı, beş senatör yaralandı.
* [[1956]] - [[İstanbul]] Valiliği'ne bağlı olarak yürütülen belediye hizmetleri, [[1956]] yılı bugün, belediye binasında yapılan bir törenle birbirinden ayrıldı. Artık tamamen bağımsız olan Belediye Başkanlığı görevi, Belediye Meclisi'nde yapılan seçim sonucunda bir yıl süreyle yine Vali [[Fahrettin Kerim Gökay]]'a verildi.
* [[1958]] - [[İzmit Körfezi]]'nde çalışan [[Üsküdar vapuru]], saatteki hızı 130 kilometreyi bulan kasırga yüzünden [[Soğucak]] mevkiinde battı. Resmi rakamlara göre 300'e yakın yolcudan, çoğu [[İzmit Lisesi]] ve İzmit Endüstri Meslek Lisesi [[öğrenci]]si olmak üzere 272 kişi öldü; 21 kişi kurtuldu.
* [[1959]] - [[Kıbrıs]]'a dönen [[Makarios]] Kıbrıslı Rumlar tarafından büyük bir tezahüratla karşılandı.
* [[1960]] - 1000 siyah öğrenci, [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]]'nin [[Alabama]] eyaletinde ayrımcılığı protesto etti.
* [[1963]] - [[İstanbul Boğazı]]'nda Dolmabahçe açıklarında çarpışan iki Sovyet tankerinden denize sızan ince mazotun alev almasıyla ''Yüzer Karaköy İskelesi'' ve ''Kadıköy'' vapuru yandı.
* [[1963]] - Kürt lider [[Molla Mustafa Barzani]], Amerikan [[Associated Press]]'e verdiği bir demeçte, [[İrak]] hükümetinin Kürdistan'a özerklik tanımaması halinde kuvvetlerini yeniden harekete geçireceğini söyledi. Barzani, İrak Başbakanı [[Kasım]]'ın devrilmesinde Kürt mücadelesinin rol oynadığını ileri sürdü. "Muhtar bir Kürt bölgesinin kuruluşuna muhalefet eden başka herhangi bir kişinin de akıbeti aynı olacaktır" dedi.
69. liniya:
* [[1997]] - İstenmeyen adam ilan edilen [[İran]]'ın [[Erzurum]] Başkonsolosu [[Said Zare]] ülkesine geri döndü. İran'da misilleme olarak Türkiye'nin [[Tahran]] Büyükelçisi [[Osman Korutürk]] ile [[Urumiye]] Başkonsolosu [[Ufuk Özsancak]]'ı istenmeyen adam ilan etti.
* [[2000]] - [[TBMM]] [[İnsan Hakları]] Komisyonu üyeleri, [[İstanbul]] [[Küçükköy]] Karakolu'na yaptıkları baskında bir adet [[Filistin askısı]] buldu. El konulan işkence aleti [[Ankara]]'ya götürüldü.
* [[2002]] - [[Amerika Birleşik DevletleriDevletläri|ABD]] kuvvetleri [[Afganistan]] topraklarına girdi.
* [[2003]] - [[Türk Silahlı Kuvvetleri]]nin yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle [[Türkiye]]'de bulunmasına izin verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi, [[TBMM]]'nin kapalı oturumunda reddedildi.
* [[2005]] - ''Türkler: Bir İmparatorluğun Mimarları ve [[Mimar Sinan]]'ın Dehası'' adlı fotoğraf sergisi [[Londra]]'da açıldı.