Folklor: Revizyonlar arasındaki fark

İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (konuşmaa | yardımnar)
K Bot: Migrating 86 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q36192 (translate me)
Tdl1060 (konuşmaa | yardımnar)
Değişiklik özeti yok
 
3. liniya:
'''Folklor'''
 
[[Türkülär]], [[Maanilär]], [[Masallar]], [[Legendalar]], [[Fıkralar]], [[Dastannar]], [[Söleyişlär]], [[Deyimnär]], [[Bilmeycelär]] hem taa birkaç başka janralar - hepsi folklor yaratmalarıydır. Taa derin eski zamannardan halk arasında becerikli talantlı insannar yaratmışlar gözäl türküleri, masalları, söleyişleri, arif porezenneri, ama o yaratmaları kimsey yazmamış, gelmişlär eveldän bu günnerä aazdan aaza, bir insandan öbürünä, evlad boylarından evlad boylarına, ama o yaratıcı kişilerin adları unudulmuşlar.Beş-altı üz yıl geeri kimi milletlerin folklor yaratmaları başlamışlar kiyatlara da geçmää.
 
[[Türkülär]],[[Maanilär]], [[Masallar]], [[Legendalar]], [[Fıkralar]], [[Dastannar]], [[Söleyişlär]], [[Deyimnär]], [[Bilmeycelär]] hem taa birkaç başka janralar - hepsi folklor yaratmalarıydır. Taa derin eski zamannardan halk arasında becerikli talantlı insannar yaratmışlar gözäl türküleri, masalları, söleyişleri, arif porezenneri, ama o yaratmaları kimsey yazmamış, gelmişlär eveldän bu günnerä aazdan aaza, bir insandan öbürünä, evlad boylarından evlad boylarına, ama o yaratıcı kişilerin adları unudulmuşlar.Beş-altı üz yıl geeri kimi milletlerin folklor yaratmaları başlamışlar kiyatlara da geçmää.
 
Ama bizim [[Gagauzlar|gagauz halkımızın]] folkloru başleer yazıya geçmää çok taa sora, neçin ki [[gagauz dili|gagauzça]] ofițial yazımız 1957-nci yıla kadar yokmuş. Buna bakmadaan, geçmiş asirin başlantısındä, beki biraz taa ileri gagauz folklorunu da başlamışlar aaraştırmaa. Ne yazık ki diil kendileri [[gagauzlar]], ama yabancı milletlerin bilimcileri, neçin ki sölediimiz gibi yazımız yokkan bilimcimiz da yokmuş. Bu aaraştırmalar göstermişlär, ki gagauzların folkloru hiç diil taa aşaa başka eski kulturalı milletlerin foklorundan.
Satır 14 ⟶ 13:
İlk folklor örneklerini o verdi yazı peydalanmasınnan barabar basılan. "Bucaktan seslär" adında almanahta (1959) Gagauz folklorunu, halktan toplayıp, bilim metodlarınnan uygun aaraştırerlar doktor, şair [[Tudorka Arnaut]], doctor [[Lübov Çimpoeş|Liuba Çimpoeş]], yazıcılar [[Stepan Bulgar]], [[Todur Marinoglu]], [[Maria Kuyumcu]], [[Petri Yalıncı|P.Yalıncı]].
 
=== Kullanılmış kiyatlar ===
 
* İ.İ.Baboglu