Zebra: Revizyonlar arasındaki fark

İçerik silindi İçerik eklendi
El Berken (konuşmaa | yardımnar)
Değişiklik özeti yok
Mesutefendi (konuşmaa | yardımnar)
KDeğişiklik özeti yok
41. liniya:
'''Zebra''' — [[Afrika]]'da yaban beygiriydir. Afrikanın uçsuz-kenarsız kırlarında kaç-kaçınerlar zebraların büük sürüleri. Zebra ev beygirlerinä benzeyän bir hayvandır, ama onun derisini birkimsey sansın maasuz boyamış kara hem açık biyaz boyalarlan, angıları, kayış gibi, sarerlar onun herersini: sırtını, şkembesini, ensesini, bacaklarını, kafasını, kuyruunu.
 
Bölä gözäl, kayışçıklar başka hayvannarda yok hiç birisindädä! Zebra bir gözäl, kaavi hem kırnak hayvandır! O kirli hiç gezmeer. Çok kerä var nicägörmäänicä görmää, netürlüne türlü zebralar biri-birini pakleerlar, uunara karkalarınnan, omuzlarınnan, elelerinnän. Böläydir onnarın yıkanması! Bu türlü yıkanmak taa sık oler zebraların aylesindä.
 
Yıkanmak yardım eder zebraların aylesini bireri toplamaa ayledä dostçasına yaşamaa. Eerayledä yoksa kim paklasın tozları, yada çetkalasın onnarı, ozaman zebra yuvarlaner toz içindä, sora, uunup bir aacınkökünäaacın kökünä, silkiner, paklaner Zebranın var gür, sık büüyäneleleribüüyän eleleri. Zebraların sürüsü pek çoktur, kimi sürülerdä olur olsun beş üzdänzeedäüzdän zeedä hayvan. Kırlarda onnarın kaçınmasından kırmızı toz pek yukarı, gökä dooru, kalker, da bu ufak tozçaazlar pek yıraktan görüner. Zebraların hızlı kaçınmasından ölä büük gürültü işidiler, sansın gök gürüldeer.
 
Açan sa zebraların sürüsü razgeler bir otlu erä, onnarın kaçması yavaşıyer, sora da durguner. İiri hem kaavidişlerlän zebralar kuru otları, erdän çekip yavaşıyer, sora da durguner. İiri hem kaavidişlerlän zebralar kuru otları, erdän çekip çıkarıp, iyerlär. Zebralar pek kuşku otleerlar, otlayarak seslenerlär, soluu, lüzgerikokerkar. Kimärkerä ansızdan onnarın kulaklarına lüzgärgetirerneredänsä [[Aslan]]ın ulumasını.