Petri Yalıncı

Petri Yalıncı duudu 1964-cü yılda Gagauziyanın Çadır dolayında, Kıpçak küüyündä. Onun bobası hem anası, dädusu sevärdilär hristiannıı, yaşamalarında hepsi klise izmetçileriydilär. Petri kendi şkola üürenmesini onuncu klasadan erindä Kıpçakta yaptı, orta şkolayı başardıktan sora 1988-nci yılda o oldu student Rostov kasabanın universitetindä gazetacılık fakultetindä da kolay başardı bu büük kultura universitetini.

Petri bir çok çalışkan hem enilii sevän adam. O kolay tanıyer yaşamayı da ilerleer orada, neredä diil pek kolay, ama çok lääzımnı. O çıkardı 1994-ncü yılda ilk gagauz dilindä gazetayı. Buydu heptän bir eni baskı taa henez çekedän latin grafikasında Sora Hiperion baskı evindä çıktı onun şiir kiyadı Süünmäz yıldızlar.1998-nci yılda Kazahstanın Turkestan kasabasında 8-nci Türk dünnääsının Gençlik kurultayında Petri seçildi kurultayın başkan yardımcısı, sora 1999-ncu yılda Gagauz yazarlar Birliini kurmakta pay aldı, ertesi yılın da kendisinin inițiativasından Çadır kasabasında kuruldu. Gagauz Jurnalistlär Birlii. Petrinin çok yazıları basıldılar Moldovada, Gagauziyada, Türkiyedä.

Ama onun kimi işleri kaldılar yarım, neçin ki Petri ansızdan Canavar ay (oktabri)dä 2002 yılda geçindi.Başardıkça Kultprosvet uçilişçsesini, ilk yazıları tipar oler rayon gazetalarında gagauz hem rus dillerindä. Sora Petri yollaner Rostov kasabasına, neredä üürener jurnalist profesiyasına. Tezdä Petri oler ilk gagauz profesional jurnalistlerindän birisi. Petri Yalıncı pek tez oler bilimni bütün Moldovada yazıcı hem şair. Onun yazıları - şıralı. O geldi kendi taaza, meraklı şiirlerinnän gagauz halkın kulturasına üçüncü evlat boylarınnan barabar. 1995-nci yılda Peti SÜÜNMÄZ YILDIZLAR kendibaşına kıtabınnan debüt yaptı.

Bu eni kitabında toplanan şiirlerini artık duruk, esaplı, çok derin duygulardan sızer, avtor işider türlü seslär, duyer sabaayın gelip-geçmesini, güneşin dalgalı sallanmasını, sevdanın içyankı büülerini....Petri Yalıncı - büük bir patriottu. 1994-ncü yıldan o zorlan başladı çıkarmaa gagauz dilinda gazetayı Gagauz sesi. Gagauz regional gazetasını tiparlayarak, Petri - ilk gagauzların arasından bilindi türlü Türk-kardaşlık organizatiyalarında. Çok dostu vardı Türkiyedan hem bütün türk dünyasından. Çok pozitivlı adamdı. O sevaardi yaşamayı. Ama yaşamak çevirti onu osoy, ani 2002-da biz Petiyi kaybettik...

  • Petri Yalıncı yaşayacek diveç üreklerimizdä....
  • Süünmaz yıldızların şairi....

Kullanılmış Kiyatlar diiştir

  • İ.İ.Babaloglu, N.İ.Babaoglu, K.K.Vasilioglu. Gagauz Dili hem literatura. 8 Klas, Stiinţa 2003, Ministeril Educaţiel Al Republıcıı, Moldova, Sayfa 287
  • [1]